NAŠA ŠKOLA U ETERU RADIO MARIJE

Od rujna 2015. godine, pa kroz slijedećih pet i pol godina prisutni smo  na Radio Mariji kao našem  prozoru u svijet medija. Iako imamo svoju web i facebook stranicu koje redovito ažuriramo, ovo je bila jedinstvena prilika da o radu  naše škole informiramo širu publiku.  To smo činili svaki mjesec, svake treće ili četvrte nedjelje u mjesecu u lijepom popodnevnom terminu. Kroz sat vremena ugodnog druženja, u svakoj smo emisiji govorili o uspjesima naših učenika, njihovim aktivnostima, o izazovima školovanja ove posebne djece, o nagradama i priznanjima koje su osvajali. Posljednih godina kroz razne projekte počeli smo izlaziti i izvan okvira škole i surađivati s ustanovama, organizacijama i udrugama koje promiču bolji život djece s posebnim odgojno obrazovnim potrebama. To se ogledalo i u našim emisijama na Radio Mariji. I u ovom teškim vremenima škola je imala brojne projekte i akcije. Posebno bih istaknuo projekt „Briga o gostu s invaliditetom“ i humanitarnu donacijsku izložbu za izgradnju nove srednje škole u Petrinji. Tim projektima, kao i njihovim predstavljanjima na Radio Mariji, pokazali smo da nismo samo pasivni primatelji pomoći društva, već da smo sposobni i mi dati svoj doprinos izgradnji boljega svijeta. Naša se emisija zvala „Škola za bolji život“, a ciklus emisija „Nadom nošeni“. Sadržaj emisija bio je upravo takav. Kao jedan od voditelja nastojao sam da emisija prenese barem dio moga oduševljenja ustrojem i radom škole, i zalaganjem gotovo svih djelatnika, stručnih suradnika i pomoćnog osoblja, kako bi naša djeca što bolje napredovala i u odgojnom i  obrazovnom smislu.  Hvala svima koji su aktivno sudjelovali u kreiranju i snimanju priloga za emisiju!

Sa završetkom ovog projekta ostajemo  u kontaktu s Radio Marijom s nadom da ćemo, barem povremeno, imati priliku u njihovim emisijama reći nešto o našoj školi –  nama za promociju, a našem društvu na poticaj i izgradnju.

Riječ p.Stjepana Fridla, glavnog urednika Radio Marije o našoj emisiji “Nadom nošeni”

Jednom prigodom poveo se razgovor o djeci i mladima s posebnim potrebama. Spomenuta je Srednja škola – Centar za odgoj i obrazovanje u Zagorskoj ulici. Veoma pohvalno govorilo se raznovrsnom i prilagođenom programu, o stručnosti nastavnika i brojnim nagradama koje je škola dobila za svoj rad. U susretu s nekim profesorima spomenute škole predložio sam da na Radio Mariji imaju emisiju u kojoj bi na mjesečnoj razini predstavljali sveukupno djelovanje i aktivnosti škole. Uz svesrdnu potporu ravnateljice, djelatnici škole su rado prihvatili poziv za suradnju. Tako na našem radiju od rujna 2015. godine imamo veoma zapaženu i rado slušanu emisiju „Nadom nošeni“. Iz sadržajnih emisija saznao sam o nastavnom programu i brojnim aktivnostima vaše škole. Povodom jedne radio emisije imao sam priliku razgovarati te biti intervjuiran od strane jednog vašeg učenika. Spontanost i iskrenost kojom je opisivao svoje nastavnike ugodno su me iznenadili.  Dobio sam dojam da mu je u školi jako lijepo te se veseli svakom novom danu i susretu sa svojim školskim prijateljima. Primijetio sam da učenici svoje nastavnike cijene i poštuju i svjesni su da im oni svojim znanjem i posebnom pažnjom žele pomoći u njihovu rastu, sazrijevanju i osamostaljivanju. Nije samo lijepi dojam, nego je uvjerenje koje sam stekao, da između učenika i njihovih nastavnika vlada obiteljsko ozračje, a to je temelj za svekoliki uspjeh i pruža mogućnost da mlada osoba s posebnim potrebama ostvari sebe u punini.

Svatko od nas ima svoju povijest s lijepim i manje lijepim utiscima i uspomenama. Rane iz djetinjstva često imaju snažan negativni utjecaj na psiho-fizičkoj razini u odrastanju osobe. Zajednica u kojoj vlada ozračje prijateljstva i međusobnog prihvaćanja svake osobe najbolji je lijek u liječenju rana i trauma. Uvjeren sam kako vaša škola posjeduje tu snagu i kvalitetu. Stoga se opravdano možete ponositi što ste „Škola koja vraća osmijeh“ – osmijeh koji liječi i osvaja.

U ime slušatelja i djelatnika Radio Marije zahvaljujem vam na poticajnoj i sadržajnoj emisiji „Nadom nošeni“. Iskreno vam želim da svi zajedno budete nošeni nadom za bolje sutra, napose onih koji su vam povjereni. Stoga, neka vaša škola, s odgojiteljima, nastavnicima te povjerenim vam učenicima: Vivat, crescat, floreat.  Neka živi (u radosti), raste (u novim spoznajama), cvjeta (u mladenačkom odrastanju).

p.Stjepan Fridl, gl.ur.Radio Marije