HUMANITARCI NA DJELU

U našoj školi nastojimo učenike u što većem broju uključiti u humanitarni rad. Budući da većina koristi različite vrste pomoći, cilj nam je dovesti ih u situaciju da i sami pruže pomoć, kako svojim radom tako i aktivnostima poput pjevanja, glume, plesa i slično. Prije nekoliko godina uključili smo se u akciju izrade šarenih pamučnih hobotnica namijenjenih prerano rođenoj djeci. Te hobotnice, od milja nazvane „hobice“, pružaju utjehu i smirenje nedonoščadi u inkubatoru. Prošle smo se godine bavili pletenjem ili kačkanjem, kako tko zna i umije. Pleli smo kvadrate koji su se spajanjem naposljetku pretvarali u tople, šarene dekice. U izradu dekica uključili smo i korisnice Doma za starije i nemoćne, naše drage bakice koje su nam pomogle u spajanju kvadrata. Tri generacije uložile su svoj rad i trud kako bi doprinijele toplijem i ljepšem djetinjstvu djece u Africi. Početkom ove školske godine dekice su otputovale u Afriku, gdje će male Afrikance grijati noću. Svaka dekica dobila je svojega malog vlasnika i sada je većini te djece jedina imovina koju imaju. Ovom smo akcijom svakako unaprijedili suradnju s umirovljenicama kojima svake godine odlazimo povodom Dana međusobnog pomaganja. Pjesmom, plesom, glumom i zajedničkim druženjem trudimo se razveseliti umirovljenike i učiniti im dan posebnim, ljepšim i veselijim. U školi djeluje karitativna grupa koja pomaže potrebitima kad god je to moguće. Prošle su godine po prvi put pomagali u pripremi ručka u prihvatilištu za beskućnike. Ukoliko okolnosti budu povoljne, i ove će godine nastaviti s takvim oblikom rada. Sličnim se aktivnostima bave i učenici koji polaze PSP. Dvaput u godini, prije Božića i Uskrsa, naši učenici odlaze u Pučku kuhinju i Centar za beskućnike, odnose im sakupljenu odjeću i obuću te pomažu u pripremanju obroka beskućnicima, baš kao i polaznici karitativne grupe. Našim smo dosadašnjim sudjelovanjem u humanitarnom radu postali ispunjeniji, sretniji i zadovoljniji te stoga ne odustajemo, već tražimo nove akcije i projekte. Želimo u što većoj mjeri uključiti naše učenike u humanitarne akcije i tako im pokazati da je lijepo svojim doprinosom pomoći drugima i učiniti ih sretnima.

HUMANITARNA AKCIJA “JEDAN POKLON ZA JEDAN OSMIJEH”

Vrlo uspješna i sada već tradicionalna humanitarna akcija pod nazivom “Jedan poklon za jedan osmijeh” omogućuje da svaki učenik u našoj školi dobije božićni poklon. Spomenutu akciju pokrenule su profesorica Ksenija Pinterić i gospođa Snježana Antolić iz tvrtke AKD. Akciji su se pridružili brojni nastavnici entuzijasti škole. Ova se humanitarna akcija provodi već sedmu godinu zaredom, a svake godine u njoj sudjeluje sve više volontera. Marljivi i empatični djelatnici tvrtke AKD, učenici Prve ekonomske škole, zaposlenici i prijatelji škole prikupljaju poklone za svakog učenika. Pokloni se učenicima uručuju na Božićnoj priredbi koju tradicionalno pripremamo. Priredbom učenici, dočaravajući obiteljsku atmosferu, zahvaljuju svim navedenim volonterima i prenose okupljenima najvažniju poruku koja govori o ljubavi, prihvaćanju i toleranciji. Na prošloj nas je priredbi posjetio naš bivši učenik koji se također pridružio ovoj akciji. On je sada zaposlen u AKD-u, zasnovao je svoju obitelj, ali nije zaboravio našu školu i sve ono što je u njoj dobio. Kad je saznao za humanitarnu akciju odlučio je i sam sudjelovati. Njegovim darivanjem sadašnjih učenika isprepliće se čarolija davanja i primanja. Tim činom svjedočimo ljubavi i dobroti, što nam daje snagu za daljnje akcije. U našoj školi zaposlenici često nesebično ulažu dodatnu energiju u humanitarni rad kako bi pomogli našim učenicima i članovima njihovih obitelji. Jedna izreka  govori o tome kako su pahulje snijega pojedinačno vrlo krhka stvorenja, ali mogu puno toga kada se drže zajedno. Upravo je tako i naša snaga u zajedništvu, osmijehu, pomoći i suradnji s volonterima, koji nas svakodnevno ispunjavaju i potiču da budemo bolji ljudi.

„OSMIJEH ZA PETRINJU“ – DONACIJSKA IZLOŽBA HUMANITARNOG KARAKTERA

S obzirom na to da je moto naše škole: „Škola koja vraća osmijeh“ ovog smo  puta  odlučili osmijeh pokloniti drugima, našim prijateljima iz Srednje škole Petrinja. Kako je njihova škola jako stradala u potresu, odlučili smo ujediniti snage i pomoći im u obnovi. Mjesecima nakon razornog potresa pitali smo se kako bismo se mi osjećali da smo ostali bez škole. Duboko suosjećajući s našim prijateljima iz Petrinje započeli smo ovu predivnu priču. Svi smo bili su kreativni i aktivni pripremajući donacijsku izložbu koju smo održali 18. ožujka 2021. Izradili smo letak za koji je učenik prvog razreda Almir izradio crtež ,a  prof.Jadranka napisala akrostih kojim je najavljeno mjesto prodaje.

Zajedničkom

Akcijom

Gradimo

Osmijehe

Romantične

Snove i

Korake u

Avanture nove

14

Dva mjeseca priprema bila su vesela i užurbana. Učenici i nastavnici dali su svoj maksimum i izradili mnogo raznovrsnih proizvoda. U ugostiteljskom praktikumu pomoćni kuhari i slastičari izrađivali domaći dodatak jelima, pekmez, salatu od cikle, kolačiće. Vrijedni cvjećari i vrtlari su na stručnoj praksi uzgojili više od 200 biljaka, načinili mnoštvo predivnih vjenčića za Uskrs. Pomoćni knjigoveže su izradili bilježnice, vrećice, notese, blokove. Učenici u odgojno-obrazovnim skupinama i zadruzi DAR-MAR bili su iznimno kreativni. Napravili su mnoštvo šarenih pisanica, zečića, kokica, predmeta od gline… Na dan akcije pomoćni konobari su posluživali kavu za van i limunadu. Prodaju smo iz epidemioloških razloga organizirali ispred škole i u kombi vozilu Elektrostrojarske obrtničke škole koja nam uvijek pomogne kad je potrebno.( Ovim putem zahvaljujemo na pomoći). Našoj akciji su se pridružili brojni građani, učenici susjedne Osnovne škole „August Šenoa“, učenici Centra za odgoj i obrazovanje Lug, roditelji naših učenika, prijatelji, poznanici. Svim posjetiteljima  zahvaljujemo što su nam pomogli u ovoj plemenitoj akciji koju je popratila emisija „Dobro jutro, Hrvatska“ svojim direktnim javljanjem ispred škole. Ovom akcijom poslali smo i snažnu poruku našim učenicima koja se odnosi na osjetljivost za potrebe drugih, pokretanje inicijative i zajedništvo u rješavanju problema u društvu. Postoji priča koja kaže kako je pahulja snijega pojedinačno veoma krhka i ne može učiniti mnogo, međutim kada se udruži mnoštvo pahulja vide se rezultati.

RADIONICE VOLONTERA SREDNJIH ŠKOLA GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Inicijativu za uključivanje u volonterske aktivnosti učenika srednjih škola započeli smo uoči Božića 2013. godine te otada kontinuirano održavamo dvije radionice godišnje. Na volonterskim radionicama izrade ukrasnih i uporabnih predmeta uoči Božića i Uskrsa bude uvijek veselo, a škola biva premala za brojne učenike i nastavnike redovnih srednjih škola koji žele pomoći. Učenici naše škole, okupljeni u učeničku zadrugu DAR-MAR, izrađuju ukrasne i uporabne proizvode uz pomoć volontera, nastavnika i roditelja. S obzirom na teškoće u razvoju naših učenika, pomoć i podrška volontera uvijek su dobrodošle. Uz međusobno uvažavanje i lijepu riječ, učenici volonteri uvijek su od velike pomoći. Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, XV. gimnazija, Prva ekonomska škola, Elektrostrojarska obrtnička škola iz Zagreba te Gimnazija Velika Gorica i Srednja škole Ivan Švear iz Ivanić Grada samo su neke od škola koje su pokazale veliki interes za spomenute radionice. Najvažnije poruke ovih radionica su ljubav, tolerancija i razumijevanje. Volonteri su naučili raditi nešto novo te su kroz rad i razgovor saznali puno toga o našim učenicima. Saznali su da se naši učenici ne razlikuju značajno od njih samih, da su simpatični te da među njima ima i otvorenih i povučenih, baš kao i među njima samima. Vidjeli su da ruke naših učenika mogu biti spretne i brze, neke nespretne, ali da postoji velika volja da stvore nešto lijepo. Saznali su da proizvode izrađene u našoj zadruzi prodajemo i tako prikupljamo sredstva za poboljšanje učeničkog standarda. Škola je za volontersku inicijativu dobila nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva šk.god. 2013./14. za najinovativniji model volonterizma u srednjoj školi. Inicijativa je odlična i s njom svakako nastavljamo dalje! Mnogi volonteri ističu da će se na radionice ponovno odazvati, a mi se unaprijed veselimo novim prijateljstvima i suradnji. (slika nagrade)

Iskustvo volontera iz Prve ekonomske škole

Volonterski klub Prve ekonomske škole započeo je suradnju sa Srednjom školom – Centrom za odgoj i obrazovanje 2013. godine kada smo prvi puta sudjelovali na božićnoj radionici. Od prvog susreta, učenici i profesori su pokazivali prihvaćanje prema volonterima prepoznajući njihovu bezuvjetnu ljubav koju su došli podijeliti s njima. Nastavak suradnje je uslijedio kroz redovite dolaske na božićne i uskrsne radionice, na kojima smo naučili nove tehnike izrade ukrasa. Izuzetno smo ponosni na šest godina dugu i uspješnu suradnju uoči Valentinova kada učenici Centra gostuju u našoj školi s prigodnom prodajnom izložbom ukrasa. Tijekom proteklog razdoblja učenike Centra podržali smo i donacijama u humanitarnoj akciji „Jedan poklon za jedan osmijeh“. Zahvalni smo za ovu suradnju koja je zasigurno obogatila i Centar za odgoj i obrazovanje i Volonterski klub Prve ekonomske škole. Nadamo se i radujemo nastavku suradnje i promišljanju novih načina pomoći učenicima koji pohađaju ovu školu.

Iskustvo volontera Prirodoslovne škole Vladimira Preloga

Već osmu godinu zaredom s nestrpljenjem iščekujemo poziv na radionice Srednje škole – Centra za odgoj i obrazovanje u Zagorskoj. U početku nismo znali što možemo očekivati, ali sama pomisao da ćemo svojim radom učiniti dobro djelo i pomoći Centru da omogući svojim učenicima bolje i kvalitetnije obrazovanje činila nam se dovoljnim razlogom da se odazovemo pozivu. To su ujedno bili i naši počeci te prva ozbiljnija volontiranja izvan Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. U Centru su nas dočekali radosni profesori puni entuzijazma, topline, volje i strpljenja te time osvojili naša srca od prvoga trenutka. Kao i prije osam godina, i danas nastojimo prenijeti tu radost našim učenicima te im stoga iskrenim žarom govorimo o prekrasnim radionicama na koje moraju ići, jer se takvo što ne propušta. Nakon srdačnoga gostoprimstva uz kavu, kekse i čaj, provirujemo u učionice, prave male manufakturne radionice, i s divljenjem promatramo originalne rukotvorine požrtvovnih profesorica, čijim se radovima ne možemo načuditi. Škola zaista odiše jedinstvenom atmosferom punom ljubavi i zajedništva te stoga nije ni čudo što ondje nastaju prava mala umjetnička djela. Mnogi naši učenici na sam spomen poziva iz Zagorske podižu svoje ruke jer znaju da će se otamo vratiti punih srca i radosne duše, a sudjelovanje u radionicama dobiva potpuni smisao upravo druženjem s učenicima Centra. Takva iskustva za naše su učenike zaista neprocjenjiva, a mi profesori istinski smo sretni jer znamo da je to za njih jedina prava škola za život. U početku nam se činilo da je Centar daleko – prvo tramvajem do Mažuranićeva trga pa onda autobusom prema Voltinom, ali s godinama je i samo putovanje dobilo poseban značaj. Shvatili smo da se takvim druženjem i mi međusobno bolje upoznajemo i da nam taj, ispočetka daleki put, svakim novim odlaskom postaje sve kraći i ljepši. Sudjelovanje u volonterskim radionicama samo po sebi podrazumijeva veselje i radost, a ti su osjećaji još izraženiji kada radionice vode stručne ruke malih umjetnika, kao što je to u Centru za odgoj i obrazovanje. Uvijek iznova osjetim da se iz Zagorske vraćamo laganiji i sretniji – kao da je djelić njihove umjetnosti, ljubavi, radosti, otvorenosti, empatije i neopterećenosti postao i dio naših života i time se trajno nastanio u nama.

Irena Marinić, voditeljica volonterske skupine Prirodoslovne škole Vladimira Preloga