RADIONICE VOLONTERA SREDNJIH ŠKOLA GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Inicijativu za uključivanje u volonterske aktivnosti učenika srednjih škola započeli smo uoči Božića 2013. godine te otada kontinuirano održavamo dvije radionice godišnje. Na volonterskim radionicama izrade ukrasnih i uporabnih predmeta uoči Božića i Uskrsa bude uvijek veselo, a škola biva premala za brojne učenike i nastavnike redovnih srednjih škola koji žele pomoći. Na volonterskim radionicama učenici naše škole, okupljeni u učeničku zadrugu DAR-MAR, izrađuju ukrasne i uporabne proizvode uz pomoć volontera, nastavnika i roditelja. S obzirom na teškoće u razvoju naših učenika, pomoć i podrška volontera uvijek su dobrodošle. Uz međusobno uvažavanje i lijepu riječ, učenici volonteri uvijek su od velike pomoći. Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, XV. gimnazija, Prva ekonomska škola, Elektrostrojarska obrtnička škola iz Zagreba te Gimnazija Velika Gorica i Srednja škole Ivan Švear iz Ivanić Grada samo su neke od škola koje su pokazale veliki interes za spomenute radionice. Najvažnije poruke ovih radionica su ljubav, tolerancija i razumijevanje. Volonteri su naučili raditi nešto novo te su kroz rad i razgovor saznali puno toga o našim učenicima. Saznali su da se naši učenici ne razlikuju značajno od njih samih, da su simpatični te da među njima ima i otvorenih i povučenih, baš kao i među njima samima. Vidjeli su da ruke naših učenika mogu biti spretne i brze, neke nespretne, ali da postoji velika volja da stvore nešto lijepo. Saznali su da proizvode izrađene u našoj zadruzi prodajemo i tako prikupljamo sredstva za poboljšanje učeničkog standarda. Zajedničkim trudom i suradnjom svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa, uz pomoć volontera iz redovnih srednjih škola, izrađujemo originalne i unikatne proizvode koje potom prodajemo na donacijskim izložbama. Na taj način prikupljamo sredstva za novi materijal, pomoć učenicima i obiteljima u potrebi te za nagrade učenicima, koje su nezaobilazne za njihovu motivaciju. Škola je za volontersku inicijativu dobila nagradu Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva šk.god. 2013./14. za najinovativniji model volonterizma u srednjoj školi. Inicijativa je odlična i s njom svakako nastavljamo dalje! Mnogi volonteri ističu da će se na radionice ponovno odazvati, a mi se unaprijed veselimo novim prijateljstvima i suradnji.

 

VOLONTERI IZ PRVE EKONOMSKE ŠKOLE

Volonterski klub Prve ekonomske škole započeo je suradnju sa Srednjom školom – Centrom za odgoj i obrazovanje 2013. godine kada smo prvi puta sudjelovali na božićnoj radionici. Od prvog susreta, učenici i profesori su pokazivali prihvaćanje prema volonterima prepoznajući njihovu bezuvjetnu ljubav koju su došli podijeliti s njima. Nastavak suradnje je uslijedio kroz redovite dolaske na božićne i uskrsne radionice, na kojima smo naučili nove tehnike izrade ukrasa. Izuzetno smo ponosni na šest godina dugu i uspješnu suradnju uoči Valentinova kada učenici Centra gostuju u našoj školi s prigodnom prodajnom izložbom ukrasa. Tijekom proteklog razdoblja učenike Centra podržali smo i donacijama u humanitarnoj akciji „Jedan poklon za jedan osmijeh“. Zahvalni smo za ovu suradnju koja je zasigurno obogatila i Centar za odgoj i obrazovanje i Volonterski klub Prve ekonomske škole. Nadamo se i radujemo nastavku suradnje i promišljanju novih načina pomoći učenicima koji pohađaju ovu školu.

 

Iskustvo suradnje sa Srednjom školom – Centrom za odgoj i obrazovanje Zagreb

Već osmu godinu zaredom s nestrpljenjem iščekujemo poziv na radionice Srednje škole – Centra za odgoj i obrazovanje u Zagorskoj. U početku nismo znali što možemo očekivati, ali sama pomisao da ćemo svojim radom učiniti dobro djelo i pomoći Centru da omogući svojim učenicima bolje i kvalitetnije obrazovanje činila nam se dovoljnim razlogom da se odazovemo pozivu. To su ujedno bili i naši počeci te prva ozbiljnija volontiranja izvan Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. U Centru su nas dočekali radosni profesori puni entuzijazma, topline, volje i strpljenja te time osvojili naša srca od prvoga trenutka. Kao i prije osam godina, i danas nastojimo prenijeti tu radost našim učenicima te im stoga iskrenim žarom govorimo o prekrasnim radionicama na koje moraju ići, jer se takvo što ne propušta. Nakon srdačnoga gostoprimstva uz kavu, kekse i čaj, provirujemo u učionice, prave male manufakturne radionice, i s divljenjem promatramo originalne rukotvorine požrtvovnih profesorica, čijim se radovima ne možemo načuditi. Škola zaista odiše jedinstvenom atmosferom punom ljubavi i zajedništva te stoga nije ni čudo što ondje nastaju prava mala umjetnička djela. Mnogi naši učenici na sam spomen poziva iz Zagorske podižu svoje ruke jer znaju da će se otamo vratiti punih srca i radosne duše, a sudjelovanje u radionicama dobiva potpuni smisao upravo druženjem s učenicima Centra. Takva iskustva za naše su učenike zaista neprocjenjiva, a mi profesori istinski smo sretni jer znamo da je to za njih jedina prava škola za život. U početku nam se činilo da je Centar daleko – prvo tramvajem do Mažuranićeva trga pa onda autobusom prema Voltinom, ali s godinama je i samo putovanje dobilo poseban značaj. Shvatili smo da se takvim druženjem i mi međusobno bolje upoznajemo i da nam taj, ispočetka daleki put, svakim novim odlaskom postaje sve kraći i ljepši. Sudjelovanje u volonterskim radionicama samo po sebi podrazumijeva veselje i radost, a ti su osjećaji još izraženiji kada radionice vode stručne ruke malih umjetnika, kao što je to u Centru za odgoj i obrazovanje. Uvijek iznova osjetim da se iz Zagorske vraćamo laganiji i sretniji – kao da je djelić njihove umjetnosti, ljubavi, radosti, otvorenosti, empatije i neopterećenosti postao i dio naših života i time se trajno nastanio u nama.

Irena Marinić, voditeljica volonterske skupine Prirodoslovne škole Vladimira Preloga