Od 23. – 27. svibnja 2022. održana je peta ujedno i zadnja projektna mobilnost u Bialystok, Poljska. Tema ovog projektnog sastanka bilo je recikliranje kao metoda terapije u radu s učenicima s teškoćama u razvoju.

Prvog dana mobilnosti u Poljskoj u sklopu Erasmus+ projekta Sky is the limit – SENART, upoznali smo se s radom škole domaćina i njihovim aktivnostima. Učenici škole izrazili su dobrodošlicu svim partnerima uz kratku priredbu, pozdrav i pjesmu na jeziku pojedinog partnera. Nakon toga održane su dvije radionice na temu recikliranja. Na prvoj radionici ukrašavali smo platnene torbe tradicionalnim poljskim motivima. Dok smo na drugoj izrađivali tepihe od rezanih traka starih majica na tkalačkom okviru.

Drugog dana mobilnosti dramska skupina Kociolek izvela je predstavu Mit o Sizifu u kostimima vlastite izrade. Nakon toga održana je radionica izrade kostima od otpadnog materijala na temu kraljevskog bala. Svi sudionici su predstavili svoje kostime izvodeći zajednički poljski ples poloneza. U popodnevnim satima uz lokalnog vodiča prošetali smo ulicama Bialystoka.

Treći dan mobilnosti u Bialystoku organizirane su dvije radionice “upcycling” – izrade novog proizvoda od starog ili odbačenog materijala. Na prvoj radionici korišten je papirni pleter u primijenjenoj umjetnosti – “Pleciaq”. Pleterom smo izrađivali ukrasne predmete. Druga radionica bila je vezana uz upotrebu kartona u art terapiji. Od istog smo izrađivali novi proizvod po vlastitoj želji (autoportret, portret ili grad). Izrađeni predmeti od kartona biti će iskorišteni za izložbu koja će se održati u njihovoj školi.

Četvrti dan mobilnosti posjetili smo Ziolowy Zakatek, agroturistički objekt koji se smjestio na slikovitim poljima i u šumama netaknutog Podlasie (pokrajina u sjeveroistočnom dijelu Poljske), daleko od urbanog zagađenja i vreve civilizacije. Prošetali smo njegovim mirisnim vrtovima, voćnjakom i šumom. Na ovom prekrasnom mjestu i dalje se održavaju biljne tradicije te smo imali priliku upoznati se s poviješću biljne medicine i tradicionalnim načinima branja biljaka u prirodi. Imali smo priliku konzultirati se sa stručnjakom iz područja bilja i biljaka tijekom edukativne šetnji u “Podlaski Ogród Botaniczny” (Botanički vrt Podlaski) te sami slagati čajne mješavine. U tom biljnom kutku nalazi se i farma životinja gdje uzgajaju razne vrste domaćih životinja.

Zadnji dan mobilnosti izrađivali smo decoupage tehnikom privjeske za ključeve. Nakon radionice održana je podjela certifikata svim sudionicima projekta. Posebno priznanje za trud i zalaganje na projektu SENART – Sky is the limit dodijeljeno je svim koordinatorima, pa tako i našoj koordinatorici Maji Postoglu, koja nažalost nije bila s nama.

Hvala našim domaćinima Poljacima, hvala koordinatoru Turskoj te partnerima iz Portugala i Rumunjske na zajedničkom putovanju kroz bogatu tradiciju, umjetnost i druženja kojim su obogatili ne samo naš profesionalni, nego i osobni život.

           

       

Project+Magazine+-+Sky+is+the+limit+-+SENART+June+2022

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)