U organizaciji Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, sedmu godinu zaredom provodi se projekt “Kultura turizma” kojim se mlade sugrađane nastoji uključiti u sudjelovanje u programima zaštite okoliša, zaštite životne sredine, podizanja kvalitete življenja, očuvanja etnološkog, povijesnog i kulturnog nasljeđa, podizanja razine gostoljubivosti te stvaranja klime dobrodošlice. Naša škola se ove godine, zajedno s četiri druge srednje škole u Zagrebu, s velikim veseljem uključila u ovaj projekt i to s temom „Trešnjevka za mlade“.  Ideja nam je zajedno s učenicima promišljati, istraživati, planirati te realizirati posjete brojnim značajnijim mjestima na području našeg kvarta, Trešnjevke, a za koja smatramo da su turistički atraktivna mladim ljudima. Tijekom obilazaka, prikupljat ćemo informacije i dojmove te ih dokumentirati fotografijama, tekstom i video snimkama. Istovremeno, sa učenicima ćemo izrađivati različite ukrasne i uporabne predmete s motivom trešnje. Najzanimljivije rezultate ćemo izdvojiti te ujediniti u završnom video-uratku, turističkom vodiću i u obliku drugih promotivnih materijala. U nastavku pogledajte fotografije i informacije o posjećenim mjestima. Neka putovanje započne! smiley

Marija Fridl Grosicki, voditeljica projekta

LETAK O PROJEKTU

Letak će se otvoriti klikom na sliku.

https://www.ss-czoio.hr/wp-content/uploads/2021/06/Kultura-turizma.pdf

POSJETILI SMO CLUB ROKO

5. travnja 2017. smo posjetili Club Roko, vidjeli njihovu bogatu ponudu i naplesali se uz DJ-a. Ovim izlaskom počastili smo naše bivše učenike, polaznike likovne radionice. Hvala Club Roko na savršenoj zabavi, dobroj muzici i veseloj atmosferi. 🙂

Prije Roka posjetili smo novootvereni Žabac Food Outlet na Trešnjevci i opskrbili se grickalicama za izlazak.

CENTAR ZA KULTURU TREŠNJEVKA

U sklopu projekta Kultura turizma – „Trešnjevka za mlade“ u utorak, 4.4.2017. posjetili smo park Stara Trešnjevka i važnu ustanovu na području ove gradske četvrti koja nudi razne sadržaje: glazbene, plesne, kazališne, filmske, kreativne, galerijske i sociokulturne.

Prošetali smo rascvjetanim parkom, a u Centru za kulturu Trešnjevka pogledali smo odličnu predstavu „Svetica u tami“ u kojoj je prikazan život i djelo Majke Terezije. Brigom o bolesnima i umirućima koji su bili odbačeni od svoje obitelji i cijeloga društva ova svetica je svjedočila svoju vjeru i ljubav prema Bogu i čovjeku. Vraćajući dostojanstvo svakom čovjeku bez obzira na vjeru, nacionalnost i boju kože dala nam je primjer kako se trebamo odnositi jedni prema drugima. Majka Terezija je jedna od najvećih žena u povijesti čovječanstva – pravi uzor ljubavi i poniznosti.

Vraćajući se do škole prošli smo ulicama Trešnjevke gdje se nalazi naselje s kućama u nizu koje je izgrađeno u prvoj polovici 20.stoljeća. Ovaj dio Trešnjevke je prostorno bogato arhitektonsko ostvarenje moderne arhitektire te je dio tog naselja upisan u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

OBILAZAK TREŠNJEVAČKE TRŽNICE

Tržnica je tradicionalno mjesto susreta i okupljanja, mjesto razmjene, a nerijetko je bila i centar gradskog (ili seoskog) života. Trešnjevka se može pohvaliti poznatim “Trešnjevačkim placom” koji smo posjetili 23. ožujka 2017. Obilje domaćih proizvoda, zdrave hrane i odjevnih predmeta naveli su nas na istraživanje i detaljno razgledavanje. Svatko može naći nešto za sebe i pritom popričati s jednom od mnogobrojnih “kumica” koje s osmijehom prodaju svoje proizvode.

ŠRC JARUN

U sklopu projekta Kultura turizma prošetali smo do Jaruna i posjetili Veslački klub Mladost u kojem veslaju naši zlatni olimpijci braća Martin i Valent Sinković. Lijepo su nas dočekali, obišli smo hangar u kojem se odlažu čamci za seniore, doznali smo neke zanimljivosti o tome koji su čamci najkvalitetniji, koliko traju, od kojeg materijala se izrađuju vesla. Popričali smo o veslanju kao sportu, kako se osjećaju na vodi te koliko dnevno treniraju. Nakon zajedničkog fotografiranja podijelili su nam svoje slike s autogramima. Zaželjeli smo im puno uspjeha na daljnjim natjecanjima.

Nakon posjeta prošetali smo Jarunom, otišli do kupališta, vidjeli mnogobrojne labudove koji su doplivali do nas te popili kavu i sok u jednom od mnogobrojnih jarunskih kafića. Dan je bio lijep, sunčan i osjetio se miris proljeća u zraku.

MEĐUNARODNI DAN BOJA I POSJET SC-u

21. ožujka 2017., povodom Međunarodnog dana boja učenička zadruga „DAR-MAR“ održala je u Tehničkom muzeju izložbu i interaktivnu radionicu na temu „Uporabni predmeti i boje proljeća“. Nakon toga smo posjetili Studentski centar, ručali u restoranu „Savska“ i time nastavili naš projekt “Kultura turizma”.

MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA Place2go 2017.

17.-19. ožujka 2017. u sklopu Međunarodnog sajma turizma Place2go 2017 koji se održavao u Areni, predstavili smo projekt „Kultura turizma“ široj javnosti. Naši proizvodi zainteresirali su mnogobrojne posjetitelje za naš projekt i rad škole općenito. Stekli smo nova iskustva i poznanstva, a naši učenici su svojom predanošću i upornošću dokazali što sve mogu.

NAGRADA ZA NAŠE VRIJEDNE ZADRUGARE I POLAZNIKE PSP-a

Vrijedne ruke školske zadruge “DAR-MAR” i PSP-a koje izrađuju suvenire te brojne ukrasne i uporabne predmete za projekt Kultura turizma – ” Trešnjevka za mlade” i štand na Place2go – međunarodni sajam turizma zaslužile su nagradu. Poznata trešnjevačka pizzeria Rubikon dostavila im je pizze. Nakon degustacije, pizzeriju Rubikon smo uvrstili u mjesta na našoj Trešnjevci koja vrijedi posjetiti ili naručiti od njih.

GIN GARDEN

Blizu jedne od najprometnijih zagrebačkih prometnica smjestio se jedan od najmirninijih i najljepših zagrebačkih kafića – ‘Gin Garden’. S velikom pozornošću i zanimanjem smo razgledali sve detalje izuzetno kreativno uređenog unutarnjeg i vanjskog dijela ovog kafića, a ukusnu jutarnju kavu smo popili u drvenoj kućici na drvetu. Svakome tko se želi osvježiti i opustiti od gradske vreve, svakako preporučamo posjet Gin Gardenu, bajkovitom mjestu skrivenom pod krošnjama trešnjevačkog oraha.

POSJETILI SMO CAFFE BAR PORTA

U sklopu projekta „Kultura turizma“ nastavili smo obilazak Trešnjevke i posjetili smo kafić „Porta“, koji je nastao na nekadašnjem ulazu u okrug tvornice Jadran, pa je po tome dobio ime. To je ugodan kafić vrlo moderno i neobično uređenog interijera. Kroz ostakljenu terasu raste pravo drveće. U njemu možete popiti odličnu kavu u kojoj smo i mi uživali.

MJUZIKL PEPELJUGA

Broadway je poznato kazalište u New Yorku, a broadwayske predstave su poznate širom svijeta. Nismo bili u New Yorku, ali smo u sklopu projekta Kultura turizma – Trešnjevka za mlade pogledali bajkoviti broadwayski mjuzikl „Pepeljuga“. Uz brojne poznate osobe uživali smo na premijeri mjuzikla koja je bila u Domu sportova u nedjelju, 26.2.2017. Mjuzikl je bio slatka hrana za dušu, a nepca smo prije toga zasladili u slastičarnici „Slatka priča“. No, najslađe od svega je bilo fotografiranje s glavnim glumcem, princom iz Pepeljuge, našim poznatim pjevačem Bojanom Jambrošićem.

Zahvaljujemo gospođi Martini Šahbaz što nam je omogućila dio besplatnih ulaznica i susret s „princom“. Bila je to večer za pamćenje!

POSJET CRKVI SVETA MATI SLOBODE

Trešnjevka je kvart koji obiluje mjestima za mir i molitvu. Danas vam predstavljamo crkvu Sveta Mati Slobode na Jarunu. Ova spomen crkva ulazi u niz hrvatskih zavjetnih marijanskih svetišta.

POSJETILI SMO CHOCO CAFFÉ

Istraživanja po Trešnjevci se nastavljaju!
Naši učenici vrijedno posjećuju gastronomske ponude našeg kvarta, uz naravno istraživanje kulture, povijesti i drugih sadržaja Trešnjevke. Palačinke u Choco caffé su savršene, savjetujemo i vama posjetiti ih!

POSJET SLASTIČARNICI MAGNOLIJA

Učenici I.b razreda posjetili su danas još jedno zanimljivo mjesto u još turistički neotkrivenom zagrebačkom kvartu Trešnjevka, a koje bi zbog ljubaznosti osoblja, toplog ambijenta i neodoljivo finih slastica mogli preporučiti turistima koji žele otkriti čari Zagreba – slastičarnicu Magnolia. Projekt Kultura turizma kroz slatke tajne Trešnjevke se nastavlja…

POSJET CRKVI SV. JOSIPA I CRKVI SV. MARKA KRIŽEVČANINA

Učenici naše škole u sklopu projekta Kultura turizma posjetili su crkvu sv. Josipa i crkvu sv. Marka Križevčanina na Trešnjevci.
U crkvi sv. Josipa vidjeli su unutrašnjost crkve i prekrasne vitraje. U crkvi sv. Marka Križevčanina također su obišli unutrašnjost crkve, upoznali se s njezinom povješću i pomolili se.
Obje crkve nalaze se u blizini škole, tako da je za učenike ovo bila lijepa popodnevna šetnja u kojoj su nešto novo vidjeli i naučili.

ŠETNJA JARUNOM I RUČAK U PIZZERIJI DALMATINO

U sklopu projekta Kultura turizma – “Trešnjevka za mlade”, istražujemo i gastronomsku ponudu našeg kvarta. Tako smo dana 16.2. 2017. prošetali do Jaruna, uživali u sunčanom vremenu, promatrali labudove te usput pomalo i ogladnili. Kako je bilo vrijeme ručka, uputili smo se u pizzeriju Dalmatino. Tamo smo u ugodnom druženju i veselom raspoloženju uživali u ćevapima i pizzi.

PEPELJUGA NA LEDU – DOM SPORTOVA

U sklopu projekta posjetili smo poznatu sportsku dvoranu koja se nalazi na području Trešnjevke – Ledena dvorana Doma sportova. Klizački klub Medo pripremio je ledeni spektakl te smo uživali u jednoj od najljepših bajki svih vremena Pepeljugi.

KOŠARKAŠKA UTAKMICA

U ponedjeljak, 6.veljače 2017. prisustvovali smo uzbudljivoj košarkaškoj utakmici između KK Cibone i KK Budućnost. Posjet Dvorani Dražena Petrovića i prisustvovanje utakmici organizirano je u sklopu projekta Kultura turizma -„Trešnjevka za mlade“ koji se provodi u našoj školi. Oduševilo nas je sve, od tople dobrodošlice uprave kluba, glasnog pozdrava službenog spikera na početku nadmetanja dviju ekipa, grickalica s kojima smo počašćeni do košarkaških egzibicija i sportskog navijanja u dvorani. Iako Košarkaški centar Dražen Petrović postoji još od 1987. godine kada je otvoren za Svjetske strudentske igre – Univerzijadu i ima dugu povijest, većini učenika ovo je bio prvi put da su dvoranu vidjeli i iznutra, ali sudivši po oduševljenu i osmijehu s kojim su dvoranu napustili neće biti i posljednji.

Zahvaljujemo Košarkaškom kluba Cibona koji nam je sve ovo omogućio, a mi krećemo dalje u istraživanje sportskog duha Trešnjevke.

Osmijeh na licima učenika i druženje s košarkašima pogledajte u foto-galeriji.

POSJET SLASTIČARNICI M&M

U sklopu projekta Kultura turizma – “Trešnjevka za mlade” i dalje istražujemo područje Trešnjevke i svega što ona kao kvart nudi mladima. 3. veljače 2017. posjetili smo Slastičarnicu M&M i isprobali nekoliko vrsta slastica, zasladili nepce i ovu slastičarnicu stavili na popis mjesta koja se moraju posjetiti tijekom posjeta gradu Zagrebu i našem kvartu, Trešnjevci. 🙂

KAZALIŠTE TREŠNJA

Dana 2.2.2017. učenici i učenice iz tri odgojno-obrazovne skupine u pratnji profesorica naše škole, u sklopu projekta “Kultura turizma” posjetili su Kazalište Trešnja i pogledali predstavu “Carevo novo ruho”. Nakon predstave otišli su u kapelicu “Corpus Domini” koja se nalazi tik uz kazalište. Kapelica je poznata po tome što je to jedina crkva u Zagrebu pa i u Hrvatskoj u kojoj se obavlja cijeli dan klanjanje euharistijskom Spasitelju. Stoga se često naziva svetištem vječnog klanjanja i svetištem Euharistije. Nakon kratke molitve i meditacije u tišini, cijeli izlet zaokružili su druženjem u caffe baru “Klub Trešnja” koji se nalazi u sklopu kazališta te su uz osvježavajuće sokove i kave prepričavali dojmove s predstave. Učenici su imali priliku slikati se s glavnim glumcem i porazgovarati o nadolazećim predstavama. Slike u prilogu govore više od riječi o tome kako im je bilo veselo i zabavno.

MUZEJI NA TREŠNJEVCI

U sklopu projekta Kultura turizma u petak, 27.1.2017. u Noći muzeja posjetili smo i aktivno sudjelovali u Kabinetu Nikole Tesle u Tehničkom muzeju i u Muzejsko-memorijalnom centru „Dražen Petrović“. Učenici su naučili zašto su ova dva velika čovjeka, Nikola Tesla i Dražen Petrović, važni ne samo za hrvatsku već i svjetsku povijest. Nikola Tesla je bio genij čiji izumi su promijenili svijet, a Dražen Petrović je bio vrhunski sportaš. Njegov rad, upornost i ljubav prema košarci uvrstili su ga u sam vrh svjetske košarke, košarkašku Kuću slavnih.

U foto-galeriji pogledajte kako nam je bilo.

Komentari su isključeni